Znate za UVB i UVA zrake, ali Sunce emituje i treću vrstu zraka koja je mnogo opasnija – pogledajte šta rade vašoj koži

Leto je doba godine kada je izlaganje suncu najveće, ali njega se treba štititi i kada nismo na plaži

Tokom letnjih meseci naša koža je najviše izložena sunčevom zračenju, koje može da bude veoma opasno i štetno, naročito infracrveno zračenje.

Sunce zrači infra crvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV).

Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 54 do 56 odsto predstavlja IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo i oko pet do sedam odsto predstavlja UV zračenje.

Prilikom dugog izlaganja suncu oštećenje kože izazivaju UVB i UVA zraci, ali i IR-A zraci, koji najdublje prodiru u kožu.

“Treba biti veoma oprezan sa ultra crvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, u mitohondrijama dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala, dolazi do do strukturnih promena u kolagenu, što dodatno značajno ubrzava procese starenja kože već izazvanog UV-zračenjem”, rekla je dr Jelena Stojković-Filipović sa Klinike za dermatovenerologiju KCS.

Ona je na tribini o štetnosti infracrvenog zračenja naglasila da je u svakodnevnom životu potrebno da se posebno čuvamo od te vrste zračenja.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece, a dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže da je važno da roditelji na letovanje ponesu adekvatnu zaštitu za decu.

“Sunčevi zraci su najjači u periodu od 11 do 16 sati, pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguće. Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života”, pojasnio je on.

Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce, a mazanje se ponavlja u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu.

“Obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu i od infra crvenog IR-A zračenja, a ne samo od UVB i UVA zraka. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima”, pojasnio je on.

U cilju podizanja svesti o svim efektima sunčevog zračenja, udruženje “Naša ASKA” ovog leta pokreće veliku edukativnu kampanju pod sloganom “NE BUDI CRVEN KAO RAK””!

“Sunce je izvor života i donosi nam svima mnogo radosti, ali u isto vreme postoje određena štetna zračenja koja mogu da budu veoma opasna – naročito infracrveno IR-A zračenje”, istakla je Miljana Marinko iz udruženja “Naša ASKA”, majka osmogodišnje devojčice koja je alergična na određena sunčeva zračenja.

 

Izvor: telegraf.rs