Zašto se tresu ruke? Indikacija bolesti ili posljedica stresa?

Tremor u ruci može biti simptom ozbiljne bolesti, ali i indikator nedostatka vitamina B12 u tijelu. Većinu vremena, tremor utječe samo na jednu stranu tijela i najviše se osjeti u ruci…

Najčešće se događa kada opustite mišiće, a zato se i zove odmarajući tremor. Kada se pomaknete, trešenje se smiruje. Čak i najmanji pomak prsta može pomoći kod zaustavljanja tremora.

Kod drugih tipova tremora, stres ili uzbuđenje ih mogu pogoršati. Ako je tremor posljedica bolesti, može se proširiti s jedne strane tijela i na drugi. 

Multipla skleroza

Ova bolest, koja cilja imunološki sustav, mozak, živce i leđnu moždinu, također može uzrokovati tremor ruku. MS može uzrokovati tremore u svim dijelovima tijela, ali najčešće se pojavljuje u ruci ili nozi.

Odvikavanje od alkohola

Tremor je često i posljedica odvikavanja od alkohola i to jedan od prvih pokazatelja nedostatka alkohola na koje je tijelo naviknuto. Ako je bila u pitanju manja ovisnost, tremor može trajati par dana, ali ako se radilo o teškom alkoholizmu, tremor može trajati i više od godine dana. 

Ponekad je tremor odgovor tijela na problem u organizmu, kao na primjer kod:

  • Uzimanja određenih lijekova – Neki lijekovi blokiraju dopamin u mozgu, čija zadaća je prijenos informacija iz jednog dijela mozga u drugi.Lijekovi koji utječu na dopamin su obično namijenjeni kontroli raspoloženja. Tremor će nestati nakon prestanka uzimanja lijeka.
  • Nedostatak vitamina B12 – Kod nedostatka B12 vitamina u organizmu, živčani sistem ne može funkcionirati punim kapacitetom. Ako se pojavi tremor, tu je u pitanju veliki manjak i čovjek bi trebao otići k doktoru kako bi dobio injekciju s B12 vitaminom. Manji nedostatak vitamina B12 se može nadoknaditi jedenjem ribe, jaja i mliječnih proizvoda.
  • Stres – Od financijskih i poslovnih briga pa do problema u vezi i zdravstvenih problema, stres pogoršava tremor. Bijes, ekstremna glad ili uskraćivanje sna mogu uzrokovati tremor u rukama. To je poznato kaofiziološki tremor.
  • Hipoglikemija (niska razina šećera u krvi) – Pojavljuje se tremor kao prirodna reakcija organizma na nedostatak šećera.
  • Hiperaktivna štitna žlijezda – Ponekad se dogodi da štitnjača počne proizvoditi previše hormona i kao posljedica se cijelo tijelo ubrzava. Čovjek će imati problema sa spavanjem, pojačat će se srčani ritam i tresti će mu se ruke.

 

Izvor: 24sata.hr