Autoimuni odgovor kod dijabetesa tipa 1 može uzrokovati srčanu bolest

Držanje dijabetesa tipa 1 pod strogom kontrolom može kod oboljelih od dijabetesa tipa 1 spriječiti razvoj imunološke reakcije na vlastito tijelo, koja posebno napada srce, ukazuje nova studija. Inače, oboljeli od dijabetesa tip 1 ne mogu proizvesti odgovarajuću količinu inzulina, hormona koji regulira razinu šećera (glukoze) u krvi. Do dijabetesa tipa 1 dolazi usljed napada imunološkog sustava na stanice gušterače koje proizvode inzulin.

Izgleda da se sličan proces, samo ovaj put usmjeren prema srčanom mišiću, dešava kod oboljelih od dijabetesa 1 koji ne kontroliraju dobro svoj dijabetes.

Naime, pokazalo se da osobe izložene višim razinama šećera u krvi imaju veću vjerojatnost od razvoja autoimunog odgovora na srčane proteine ​​koji su povezani s kasnijim razvojem srčane bolesti, uključujući nakupljanje kalcija u srčanim arterijama, srčani udar, ugradnju srčane premosnice i smrt.

Zanimljivo je da se ovaj autoimuni odgovor ne pojavljuje kod bolesnika s dijabetesom tipa 2 koji imaju visoke razine glukoze.

Također, valja istaknuti, da bolesnici s dijabetesom tipa 1 imaju veći rizik od razvoja bolesti srca od opće populacije.

 

Izvor: cybermed.hr