Promenite ishranu, rak se može sprečiti!

Primarijus dr Todor Jovanović, o prednostima hrane sa protivkancerogenim dejstvom. Izbaciti meso, mlečne proizvode i ostale proteine

KANCER može da se spreči, a i izleči – tvrdi primarijus dr Todor Jovanović, koji je patentirao paletu od 18 “todoksin” proizvoda na bazi biljaka koje više od tri decenije, kako kaže, uspešno primenjuje i kod nas i u svetu. Ovaj lekar smatra da je izlečiva baš svaka bolest.

Kako kaže, kod svih slučajeva kancera neophodna je promena ishrane. Savetuje šta treba izbaciti iz kuhinje i frižidera, a čime napuniti lonac i špajz da bi se bolest sprečila ili usporila. Kancer se može odložiti ili usporiti unošenjem veće količine visokoenergetske hrane, a izbacivanjem kalorične.

– Pre svega, kod stanja poodmakle bolesti kancera naročito je važno iz ishrane izbaciti meso – kaže naš sagovornik. – Bez obzira na njegovo poreklo. Treba izbaciti i mleko, mlečne proizvode, jaja, ribu, odnosnu svu hranu punu proteina. A bolesnicima od kancera preporučujem plodove od drveta koji se manje prskaju, posebno maslinu i njeno ulje, jer živi i po hiljadu godina bez primena bilo kakvih hemijskih preparata.

Kako dr Jovanović objašnjava, do proteina u hrani pre svih doći će ćelije raka koje se brže razmnožavaju od zdravih.

– Meso treba zameniti sojom, a veoma su korisne i namirnice poput semena lana, konoplje i heljde – kaže naš sagovornik. – Valja iz ishrane izbaciti životinjske masti, prerađevine od mesa, a naročito treba izbegavati mlado meso. S druge strane, soja i tofu – sir od soje, imaju najmanje pet protivkancerogenih sastojaka.

Na spisku izuzetno korisnih namirnica su beli i crni luk, koji sadrže više od 50 protivkancerogenih sastojaka. Među namirnicama koje mogu da spreče ili uspore razvoj raka su i slatki koren – sladić, šargarepa, celer i paškanat, koji su bogati supstancama bitnim za sprečavanje raka pluća. Zeleni čaj sadrži jake protivkancerogene supstance katehine.

– Agrumi, limun, pomorandža, grejpfrut i ananas sadrže čak 58 poznatih protivkancerogenih sastojaka – kaže dr Jovanović.

BELA KRVNA ZRNCA

– U SVAKOM organizmu postoji stalna produkcija malignih ćelija, kao i bela krvna zrnca koja jure za njima i uništavaju ih – kaže dr Jovanović.
– Sve je u belim krvnim zrncima, i to ne samo u količini i njihovoj snazi, nego i u njihovoj vitalnosti.

– Jabuke, banane, kruške, suve šljive i kajsije sadrže pektine, rastvorljiva vlakna, koja su među tom vrstom vlakana jedinstvena u sprečavanju raka debelog creva. Dobar izvor pektina je i marmelada. Preporučuju se i paradajz, plavi patlidžan, paprika… Paradajz je bogat protivkancerskim sastojkom likopinom, pigmentom koji paradajzu daje crvenu boju, a ima ga i u lubenicama i kajsijama. Mahunarke sadrže folnu kiselinu, folat i značajne su u zaštiti od raka pluća.

Voće i povrće bogato vitaminima C i E neprijatelji su raka dojke, a kako dr Jovanović objašnjava, nedovoljan unos ovih vitamina opasniji je od preteranog unosa masti. Postoji paleta voća i povrća koji su odlična odbrana od raka dojke.

Zeleno lisnato povrće, spanać, kelj, tamnozelena salata, prepuni su antioksidanasa, a što je zeleno tamnije, to je bolje – kaže naš sagovornik. – Kupus, brokoli, karfiol, prokelj, kelj, repa, raštan smanjuju tip estrogena koji mogu da podstaknu rak dojke. Najbolje ih je jesti sveže, jer se kuvanjem razaraju indoli i umanjuje protivestrogensko i protivkancerogeno dejstvo. Unošenje veće količne pasulja može da pomogne u zaštiti od raka dojke, sadrži fitoestrogene koji blokiraju aktivnost estrogena, izazivača raka. Pšenične mekinje smanjuju količinu cirkulišućeg estrogena koji kod žena može da izazove rak dojke.

U sprečavanju raka debelog creva pomažu indoli iz kupusa, kao i maslinovo ulje. Mononezasićene masti koje dominiraju u maslinovom ulju pomažu u suzbijanju kancera, a riblje ulje koči prekancerozni rast koji dovodi do kancera debelog creva. Korisne namirnice za organizam su i ulje od semena lana, neglaziran pirinač, ovsene pahuljice, ječam, krastavac, krompir, luk, vlašac, dinja, bundeva, đumbir, nana, ruzmarin, origano, žalfija, majčina dušica, bosiljak, estragon, cimet, kakao.

– U prva 42 dana ishrana se bazira na ovim namirnicama, uz terapiju koju određujem pacijentima, a posle šest nedelja uvode se i druge namirnice, kao što su obrano mleko ili mleko sa manje od dva odsto masnoće, jogurt, morska hrana, a naročito masna riba – kaže dr Jovanović. – Preporučuje se u toku dana sok od jagode, borovnice i drugog voća bogatog gvožđem. Kakao je važan u ishrani obolelih i zdravih ljudi, a bobice kleke, gloga i suvog drena nezamenljive su u terapiji kod leukemije.

VAKCINE

GLAVNI uzrok svih bolesti, pa i raka, jesu vakcine – tvrdi dr Jovanović. – Vakcinacija je jedno od najmoćnijih i najisplativijih oružja moderne medicine. Kad čovek kreće u afričke ili azijske zemlje, dobija gomilu vakcina, ali protiv bolesti koje može da dobije tamo. To je realno. U redu je da se vakcinišu civili i vojnici, gde postoji rizik. Ali zašto vakcinisati učenike neke osnovne ili srednje škole usred Beograda ili bilo kog sela u Srbiji, gde ni izdaleka ne može da se vidi neko ko boluje od tih bolesti?

 

Izvor: www.novosti.rs

Postavila: Olja Raspopović