Imate problema sa nesanicom? Oslobodite se ovih navika

Nepisana pravila kojima narušavamo san, svakodnevne su navike koje bi pod hitno trebali da prestanemo da praktikujemo. Neke od vaših navika bi trebali da izbegavate pre spavanja.

7 – 9 sati sna

Ne postoji čarobni broj, ali smatra se kako je potrebno 7 – 9 sati sna da se ujutro probudite naspavani i odmorni.

Zaboravite na mobilni telefon

Jedno nedavno istraživanje otkrilo je da mobilne telefone pre spavanja koristi čak 64% ljudi. Iako svetlo naših tehnoloških uređaja ometa san, mnogi ne mogu bez pregleda društvenih mreža pre spavanja.

E-mail

Ako mejlove proveravamo sat vremena pre spavanja, naš mozak se baca na razmišljanje, što nam otežava uspavljivanje. Stručnjaci upozoravaju da ne proveravamo mejlove čim se probudimo, već da se prvo istuširamo, kako bi se ćelije u mozgu razbudile za naporne informacije.

Televizija

Mnoga istraživanja pokazala su da televizija ne opušta pre spavanja, već nam samo stvara strašnu sliku u glavi što kvari naš san. Zato ne gledajte televiziju sat vremena pre spavanja.

Alkohol

Poznato je da čaša crnog vina nakon napornog vremena odgovara, ali to i ne uspavljuje. Istraživači preporučuju da ne bi trebalo da se pije alkohol tri sata pre nego što se legne u krevet, a kofein bi trebali da izbegavamo osam sati pre sna.

Ljubimci

Neprijatelj čvrstog sna su svakako ljubimci, jer njihovo spavanje u našem krevetu remeti ljudski odmor. Iako ih obožavate, izbegavajte puštanje svojih kućnih ljubimaca u sobu u kojoj spavate.

 

Izvor: www.krstarica.com

Postavila: Olja Raspopović