Dobre navike umanjuju efekat starenja

Istraživači su ustanovili da su žene koje su više spavale, vodile računa o ishrani, i održavale telesnu težinu u granicama normale izgledale čak deceniju mlađe od svojih godina.

MLADALAČKI izgled u zrelim godinama nije uslovljen genetikom već dobrim životnim navikama, zaključak je studije sprovedene na američkom univerzitetu Harvard.

Naime, istraživači su ustanovili da su žene koje su više spavale, vodile računa o ishrani, pile vitamine i minerale, redovno koristile kreme za hidrataciju kože i održavale telesnu težinu u granicama normale izgledale čak deceniju mlađe od svojih godina. S druge strane, žene koje se nisu pridržavale ovih životnih navika izgledale su starije.

Ova studija pokazala je da dobre navike umanjuju efekte starenja čak i među ženama koje su imale “lošiju” genetiku, odnosno čiji su roditelji u starosti imali znatno veći broj bora i slabiji tonus kože.

Takođe je potvrđeno da su sunčanje i pušenje najštetniji po mladalački izgled.

Interesantan je i zaključak da žene sa prekomernom telesnom težinom umanjuju šansu da izgledaju mladoliko kada napune 50 godina. Razlog tome je što višak kilograma u starijem životnom dobu narušava kompletno zdravlje.

– Studija je definitivno pokazala da mladalački izgled u zrelim godinama je najvećim delom uslovljen životnim stilom i spoljnim uticajima, dok genetika ima vrlo malo uticaja – rekao je dr Frok Nojser, jedan od glavnih istraživača na ovom projektu. – Genetika je presudna samo kod onih žena koje prirodno imaju suvlju kožu. Usled toga one imaju 30 odsto slabije šanse da izgledaju mlađe u pedesetim.

 

Izvor: novosti.rs