Reagirajte! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od kojih neka mogu ugroziti život. Donosimo 9 tipova boli u trbuhu koje ne smijete ignorirati i zbog kojih biste trebali potražiti pomoć liječnika

Bol u trbuhu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja

Bolovi u trbuhu općenito se mogu podijeliti na bolove u gornjem ili donjem abdomenu, odnosno na bolove u cijeloj trbušnoj šupljini. Jaka abdominalna bol ne bi se smjela zanemariti jer može biti posljedica ozbiljnih stanja od kojih neka mogu ugroziti život. Pokušali smo kategorizirati tipove i lokacije boli koje vam mogu pomoći u odluci kada potražiti liječničku pomoć hitno.

1. Jaka bol pod desnim rebrenim lukom 
Jaka bol u žličici i pod desnim rebrenim lukom obično nakon konzumiranja masne hrane može upućivati na bol žučnjaka, poznat kao žučne kolike. Tom zdravstvenom problemu sklonije su žene, preciznije žene u 40-im godinama s viškom kilograma. Bol se nakon jela pogoršava, obično se širi u desno rame ili pod desnu lopaticu te može biti praćena povraćanjem. Jako povraćanje i tresavica svakako traže hitni pregled jer se može raditi o jakoj upali ili čak prsnuću.

“Iznenadna bol u donjem abdomenu (nekad praćena i povišenom tjelesnom temperaturom) može biti znak upale slijepog crijeva”

‘Prsnuće bilo kojeg organa u trbuhu ide pod slikom akutnog abdomena što se najlakše prepoznaje po tome da se pacijent ne može uspraviti, bolovi su iznimno jaki te opće stanje loše. To je po život opasno stanje koje traži hitni kirurški zahvat’, objašnjava dr. med. Branka Martinović-Juroš.

2. Grčevita bol u trbuhu vezana uz defekaciju
Grčevita bolu trbuhu, moguće u bilo kojem dijelu obično vezana uz pražnjenje stolice, moguća nadutost, a proljevi i zatvor se mogu izmjenjivati, obično je znak sindroma iritabilnog crijeva. Češće se pojavljuje kod mlađih žena, ali može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Pogoršava se uz stresove. Stanje obično ne zahtijeva odlazak na hitni pregled, ali narušava kvalitetu života i često dok se ne izdijagnosticiraju traže liječničku pomoć.

3. Bol u gornjem abdomenu
Tupa ili probadajuća bol koja se ponavlja ili osjećaj pritiska u gornjem abdomenu odmah ispod rebara može upućivati naprobleme sa srcem. Posebno treba pripaziti ukoliko se bol pojačava te na prateće simptome poput poteškoća s disanjem, preznojavanja, pada tlaka ili pulsa. Može se raditi o infarktu srca (donja stijenka) što zahtijeva poziv hitnoj.

‘Bol u žličici koja se pojasasto širi i obično javlja nakon abuzusa hrane i/ili pića može biti znak upale gušterače također traž hitni pregled. Najčešću zabunu unosi bol radi refluksne bolesti (tzv.GERB) koja je najčešće praćena žgaravicom tj. žarećom boli u žličici prema prsnoj kosti te intenzitetom može simulirati infarkt srca. Svakao je potrebno razmotriti faktore rizika kao što su pušenje, povišeni tlak, povišene masnoće u krvi i šećerna bolest’, ističe dr. med. Martinović-Juroš.

4. Jaka akutna bol u donjem dijelu desnog abdomena
Iznenadna bol u donjem abdomenu (nekad praćena i povišenom tjelesnom temperaturom) može biti znak upale slijepog crijeva. Bol najčešće počinje u području pupka te se s vremenom pogoršava i obično preseli desno dolje.

 

‘Čest simptom je i povraćanje, ali moguć je i zatvor ili proljev. Svakako treba otići na hitnu. Kod žena se može raditi o upali desnog jajnika ili vanmaterničnoj trudnoći’, napominje Martinović-Juroš.

 

“Iznenadni napadaj boli u desnoj ili lijevoj strani donjeg abdomena može ukazivati na puknuće ciste jajnika kod žena koje su na sredini menstrualnog ciklusa”

5. Tupa bol u abdomenu praćena mučninom i podrigivanjem
Kod starijih osoba tupa bol u gornjem i srednjem abdomenu praćena mučninom i podrigivanjem može biti znak srčanog udara te ileusa uslijed različitih stanja koje mehanički ili kemijski ometaju pasažu tj. norman tijek pražnjenja (ishemijski enteritisi, zapetljaji crijeva radi priraslica, tumora i sličnog).

6. Iznenadna i jaka bol u žličici 
Kada se bol u srednjem abdomenu pojavi iznenada, pogotovo kod osoba koje imaju ulkusnu bolest tj. čir želuca ili dvanaesnika ili uzimaju prevelike količine aspirina ili drugih lijekova iz skupine nesteroidnih antireumatka (ibuprofen, ketoprofen, naproksen, diklofenak i slično), to može upućivati na krvarenje što se najprije vidi kao crna stolica ili melena. Puknuće čira ide također pod slliku akutnog abdomena pri čemu je potreban hitan kirurški zahvat.

7. Bol u desnoj ili lijevoj strani donjeg abdomena kod žena 
Iznenadni napadaj boli u desnoj ili lijevoj strani donjeg abdomena može ukazivati na puknuće ciste jajnika kod žena koje su na sredini menstrualnog ciklusa. Takva bol također može ukazivati i na torziju jajnika tj. rotaciju jajnika i djela jajovoda pri čemu jajnik ostaje bez dotoka krvi, što je hitno stanje kao i vanmaternična trudnoća. Donosimo i 3 problema s menstruacijom koja morate odmah ‘prijaviti’ ginekologu.

8. Probadajuća bol u donjem abdomenu (poput probadanja nožem) 
Probadajuća bol u donjem abdomenu praćena mučninom, povraćanjem, povišenom tjelesnom temperaturom i zimicom može biti znak bubrežnih kamenaca i/ili upale bubrega. Napad bubrežnih kamenaca ubrajamo među jake boli koja obično počinje u lumbalnom dijelu leđa s desne ili lijeve strane i spušta se prema preponama.Obično je praćena učestalim mokrenjem, nelagodom pri mokrenju, nekad i vidljivom krvi pri mokrenju.

 

‘Potreban je hitni pregled i praćenje jer kamenac stvara smetnju otjecanju mokraće i može značajno oštetiti bubreg, kao i upala bubrega koja može dovesti do sepse posebno kod dijabetičara i bolesnika s više kroničnih dijagnoza’, kaže Martinović-Juroš.

9. Bol u donjoj lijevoj strani trbuha koja se pogoršava kada se mičete
Bol u donjoj lijevoj strani trbuha obično je znak zastoja stolice-koprostaze radi neredovitog pražnjenja, ali može biti znak divertikulitisa, upale izbočenja, odnosno ‘džepova’ sluznice u kojima može zaostajati stolica zbog čegu oni mogu krvariti i perforirati. Divertikulitis obično idu uz povišenu temperaturu i povišene upalne parametre.

‘Nije nevažno spomenuti da se kod bolova u trbuhu savjetuje čim manje uzimati lijekove protiv bolova odnosno dok ne znamo uzrok jer je bol vodič i putokaz. Uvijek pogledajte boju stolice. Proljev, a posebno povraćanje treba također shvatiti ozbiljno jer se osim tekućine gube i elektroliti (što može biti posebno ugrožavajuće za djecu i starije osobe s komorbiditetima)’, savjetuje dr. med. Branka Martinović-Juroš.

 

Izvor: www.zadovoljna.hr