Gorušica muči sat posle obroka

Najviše pacijenata dolazi kod specijaliste zbog problema sa vraćanjem žludačne kiseline.

Gorušica je jadan od najčešćih simptoma problema sa jednjakom, i najčešći razlog zbog kojeg pacijenti dolaze kod lekara opšte prakse i gastroenterologa. Pojava simptoma je često propraćena strahom, a i sumnjom na druge bolesti, recimo, anginozni napad ili infarkt srca.

Simptomi mogu biti česti, pa i svakodnevni, i uglavnom bitno utiču na svakodnevne aktivnosti. Gorušica se najčešće javlja kod pacijenata sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB). Doktorka Ivana Jovičić, gastroenterolog, kaže da je ova veza toliko česta da je jedan od dijagnostičkih kriterujuma za GERB upravo gorušica.

Studije pokazuju da u zapadnim zemljama više od 40 odsto stanovništva ima refluksnu simptomatologiju jednom mesečno, dok od sedam do 10 odsto pacijenata ima tegobe svakog dana. Ovo doktorima daje za pravo da i lečenje pacijenata sa gorušicom započnu po terapijskom algoritmu za GERB. Treba, međutim, imati na umu da se gorušica javlja i zbog drugih razloga, najčešće kod pacijenata sa poremećajem varenja i ulkusnom bolešću – oboljenja kod kojih postoji pojačano lučenje želudačne kiseline.

Osećaj nelagodnosti može da se smanji kad se popije čaša vode, ili uzimanjem anticida (npr. sode bikarbone), ali to nije rešenje. Pacijenti sa povišenim indeksom telesne mase BMI (iznad 29) imaju često simptome naročito noću – pa se savetuje da regulišu težinu, adekvatno žvaću hranu, sporije gutaju zalogaje, a da izbregavaju: kafu, alkohol, začinjenu hranu.

– Optimala terapija su inhibitori protonske pumpe (IPP), zbog svoje osobine da postižu najdužu kontrolu lučenja kiseline – kaže dr Jovičić. -Njihovom upotrebom u skoro 89 odsto slučajeva postiže se kompletno izlečenje ezofagitisa nakon osam nedelja primene. Iz tog razloga se predlaže empirijsko uključivanje IPP u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a u slučaju da su tegobe i posle osam nedelja terapije prisutne, pacijenta je potrebno poslati gastroenterologu.

KADA NA ENDOSKOPIJU

– Uloga endoskopije danas je ostavljena za otkrivanje i praćenje komplikacija – kaže dr Jovičić. – Studije ukazuju da 75 odsto pacijenata nema progresiju simptoma u distalnim partijama jednjaka. Kada pacijenti slabo odgovaraju na lekove koji smanjuju kiselost želuca, kao i u slučajevima kada tegobe traju duže od pet godina, a pacijenti su stariji od 50 godina, eksperti savetuju endoskopiju.

 

Izvor: novosti.rs