Električne cigarete oštećuju pluća?

Iako bi trebalo da budu zdravija alternativa, elektronske cigarete mogu ozbiljno da oštete sistem disanja, otkrila je nedavno sprovedena studija na Univerzitetu Aetna u Velikoj Britaniji.

E-cigarete uzrokuju otpor vazduha u plućima što znači da krvni sistem dobija manje kiseonika nego inače, pa se disajni organi mogu lako oštetiti, piše Daily Mail.

Taj otpor traje i do 10 minuta i izaziva trenutna oštećenja na plućima, potvrdila je studija.

Iako su potrebna dalja istraživanja, rezultati studije potvrdili su da e-cigarete prouzrokuju odmah vidljiva oštećenja na plućima nakon korišćenja istih – objasnila je profesorka Kristina Graciou, predsednica Evropskog odbora za kontrolu duvanskih proizvoda.

Nema dokaza da su elektronske cigarete sigurnije od običnih, uprkos tome što marketinške kompanije govore. A najnovija istraživanja potvrdila su da su e-cigarete potencijalno opasne po zdravlje, dodala je.

E-cigarete koje isparavaju nikotinsku tečnost a ne sadrže duvan, veliki broj ljudi koristi kako bi se rešili zavisnosti. Ipak, stručnjaci tvrde da neke marke elektronska cigareta sadrže visoke doze nikotina, koji se povezuje s rakom.

Izvor: www.vesti-online.com

Postavila: Olja Raspopović