Zašto je važno dovesti hormone u ravnotežu?

Kada su hormoni u ravnoteži, osećamo se vitalno i zdravo, ali kada nisu, patiće čitavo telo.

“Kada muškarac jednom oboli od bolesti kao što je, na primer, karcinom prostate, on dobija tzv. antiandrogenu terapiju, što znači da ne samo da mu se ne nadoknađuju hormoni, nego se ono malo hormona što mu je ostalo u telu još i blokira lekovima. A to dovodi do toga da tada, kada treba biti najjači da se oslobodi tumora, telo ostaje na nuli s hormonima“, piše Sanja Toljan.

Ona dodaje da lišiti muškarca testosterona znači “izduvati ga kao balon” i “nabaciti” mu još koju bolest na vrat.

“Baš u trenutku kada mu treba snage za borbu, nauka će mu oduzeti oružje. Ono što vredi za žene na antihormonalnoj terapiji, vredi i za muškarce – moraju znati da dovođenjem u ravnotežu kortizola, hormona štitne žlezde, melatonina, hormona rasta, estradiola i progesterona, mogu blokadu testosterona puno bolje prebroditi. To znači da moraju da paze na ishranu, imaju redovan ritam spavanja, da se odmaraju i uzimaju dodatke ishrani.“

U svetu postoje bolnice koje se bave holističkim lečenjem i koje pacijente podučavaju kako ponovo da dođu do zdravlja i kako da ga održavaju. Ona dodaje i da su nivoi hormona testosterona u krvi muškaraca današnjice znatno niži nego kod muškaraca koji su živeli pre sto godina, pokazale su to neke istorijske studije.

“To ne bi trebalo da se zaboravi jer dokazuje da zbog današnjeg stila života, gubimo svoje prirodne predispozicije. Srećom, a zahvaljujući napretku medicine i nauke, i taj ‘evolucioni’ nedostatak, može da se relativno lako nadoknadi.“

Kako se nadoknađuje testosteron

“Sa nadoknaom testosterona trebalo bi započeti kad se simptomi niskog nivoa testosterona podudaraju s niskim nivoima slobodnog testosterona u krvi. Svakako je najbolje, kao i kod žena, polne hormone nadoknaditi transdermalno, tj. hormonskom kremom, ali i intramuskularnim depo-preparatima, dakle injekcijama, kojima mnogi moji pacijenti daju prednost. Čini se da je, za razliku od žena koje vole da neguju kožu, muškarcima ritual nanošenja hormonske kreme naporan, pa radije biraju jednostavniji pristup.Injekcije se moraju primati u vremenskim razmacima.”

Treba imati u vidu i da svaka hormonska terapija ima svoje indikacije i kontraindikacije, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Fitoterapija kao balans

Produkciju hormona moguće je uravnotežiti biljkama. Medicinska nauka zna i dokazala je da biljke imaju uticaj na erektilnu disfunkciju i održavanje zdravlja prostate, dva velika problema muškog zdravlja.

 

Izvor: b92.net