STIŽE REVOLUCIJA: Uskoro ćemo moći da pocrnimo bez SUNCA i opasnosti od RAKA

Novo jedinjene moglo bi ljudima da pomogne da pocrne bez pomoći, ali i opasnosti, sunca

Nakon više od deset godina istraživanja, naučnici su otkrili supstancu koja prodire u kožu i čini je preplanulom bez izlaganja ultraviolentnim zracima sunca čime se izbegava opasnost razvoja raka kože.

Takođe, za razliku od tradicionalnih krema za samopotamljivanje koje pojedini ljudi koriste kako bi izbegli opasnosti sunca, koje potamne samo površinu kože, ovaj molekul u tečnoj formi deluje stimulisanjem ćelija koje proizvode pigment čija je uloga upijanje ultraljubičastih zraka, objašnjavaju naučnici sa Harvard univerziteta.

Ljudska koža je u većoj opsnosti od raka u poređenju sa drugim organima i većinu mutacija na njoj izazovaju UV zraci. Sa druge strane, rezultati tamljenja nove supstance su “fiziološki identični” onima koje dobijamo sunčanjem – ali ona ne menja ljudski DNK, prenosi Sciencenews.org.

Laboratorijski testovi su pokazali da je ova supstanca generisala prirodan tan nakon 8 dana njenog korišćenja.

“Boja bledi nakon izvesnog vremena jer dolazi do stvaranja novih ćelija na koži i vraća se na normalnu nijansu nakon nedelju dana”, tvrde istraživači.

Ipak, potrebno je spovesti bezbednosne testove pre nego što se ova supstanca nađe u slobodnoj prodaji, a kada se to desi, verovatno neće zameniti kremu za sunčanje – već će biti kombinovan sa njom kako bi se stvorio potpuno nov proizvod.

 

Izvor: telegraf.rs