Skolioza kod dece: Kad se kičma iskrivi

Porazna je činjenica da je iz godine u godinu sve više dece sa deformitetima na kičmi. Oni nastaju iz mnogo razloga, a jedan od deformiteta koji je veoma učestao je skolioza.

Gledano sa leđne strane, u frontalnoj ravni, kičma bi trebalo da je prava. Skolioza je bočno krivljenje kičme na jednu ili drugu stranu. U najvećem broju slučajeva je nepoznatog uzroka, pa je i njena progresija nepredvidiva, što vrlo otežava lečenje. Može se javiti u najranijem uzrastu, u fazama intenzivnog rasta, u pubertetu ili na završetku rasta. Skolioze mogu da nastanu duž cele kičme, počev od vratne, grudne sve do lumbalne i nastaju postepeno, bezbolno i progresivne su. Skolioza se deli na funkcionalnu i strukturalnu.

Kućni pregled

Postavite svoje dete metar-dva ispred vas, leđima okrenuto, i posmatrajte da li ima nekih promena. Dobro obratite pažnju da li je glava iskrivljena u jednu stranu, jedno rame više od drugog, istaknutija lopatica na jednoj strani, stomak mlitav i ispupčen, izraženiji mišići zadnjice na jednoj od strana, jedna noga u blago savijenom položaju.

Kod dece u najranijem uzrastu, pa sve do puberteta, funkcionalne skolioze nastaju kao posledica lošeg držanja tela, neadekvatnih radnih površina (radni sto), neodgovarajućeg kreveta, preteške đačke torbe, ravnih tabana, neadekvatne obuće, lošeg položaja tela prilikom sedenja u đačkoj klupi, kao i pogrbljeni stav, nalaktavanje na jednu stranu, sedenje na vrhu stolice.

U slučajevima strukturalne skolioze dolazi do promena u samoj strukturi kičmenih pršljenova, i kod nje je vrlo karakteristično to da se razvija uporedo sa organizmom. Blagovremenom reakcijom roditelja i lekara ova vrsta skolioze se može u potpunosti iskorigovati.

Blagotvorno plivanje

Korektivne vežbe koje sprovodi fizioterapeut mogu dati pozitivne rezultate kada je reč o skoliozi. Plivanje leđnim stilom je takođe veoma blagotvorno. Lečenje skolioza je dugotrajno i nekada mora biti upotpunjeno ortopedskim miderima kada se vežbama ne može zaustaviti deformitet. U najtežim slučajevima kada su iskrivljenja velika ili kada vežbama i miderom nije postignut zadovoljavajući rezultat problem se rešava operacijom.

Nastava fizičkog vaspitanja je sve lošijeg kvaliteta, pa kod dece od najranijeg uzrasta treba usaditi navike koje sadrže redovne fizičke aktivnosti, kroz sport i dodatne vežbe kod kuće. Skolioze se moraju primetiti i lečiti na vreme, jer zanemarivanje ovog problema dovodi do ozbiljnih patologija na kičmenom stubu kao što su: diskus hernija, išijas, stvaranje osteofita, propadanje zglobnih hrskavica…

 

Izvor: vesti-online.com