Simptomi koji pokazuju da imate rak kože

Rizik od dobijanja raka kože veći je ukoliko neki član porodice ima ili je imao karcinom, imate osjetljivu ili problematičnu kožu, izloženi ste brojnim tretmanima koji se koriste rendgenskim zracima, pušač ste… Kako biste na vrijeme prepoznali promjene, potrebno je znati i da postoje tri tipa tumora kože: bazocelularni, planocelularni i melanom.  Bazocelularni je najčešći oblik karcinoma kože i uglavnom zahvata oblasti koje su najizloženije sunčevoj svjetlosti (vrat, lice i ruke). Melanom je najrjeđi oblik i nije ga lako prepoznati na prvi pogled, jer često izgleda kao mladež, piše B92. Planocelularni je sličan bazocelularnom i javlja se i u unutrašnjim organima (usta, genitalije). Simptomi za svaki oblik se ne mogu razgraničiti, jer se mnogi preklapaju. Ovo su najčešći simptomi koje ne bi trebali ignorirati:

1. Asimetričan oblik mladeža – zamislite crtu koja prolazi po sredini mladeža, polovine moraju biti jednake. Ukoliko nisu, mladež je asimetričan.

2. Nepravilne ivice mladeža – Ukoliko su ivice nepravilne, znaci su upozorenja. Također bi trebalo da budu glatke

3. Mladeži poprimaju tamnu boju ili se primjećuje više različitih boja

4. Mladeži koji rastu – češći su slučajevi kancera kod mladeža većih od 6 milimetara

5. Mladeži koji krvare ili bole

6. Bubuljice ili crvene mrlje koje ne nestaju

7. Modrica na stopalu koja ne prolazi

8. Izloženost humanom papiloma virusu (uzročniku najčešće spolno prenosive bolesti)

9. Hronična rana – obično se odnosi na probleme sa ustima, pa se najčešće upozoravaju pušači

10. Smeđe ili crne linije pod noktima

11. Suhi zadebljani dijelovi kože koji se perutaju – što može da bude i znak ekcema, psorijaze ili jednostavno suhe kože, ali ukoliko ne reagiraju na kreme, treba ih provjeriti. Postojanje ovih simptoma ne mora da podrazumijeva kancer kože, ali se svakako preporučuje da se obratite ljekaru.

 

Izvor: avaz.ba