Sedam uzroka noćnog znojenja: Signali koji upućuju na ozbiljne probleme.

Osim toplog vazduha i predebelog pokrivača, najčešći uzroci noćnog znojenja su anksioznost, hormonske promene u tijelu, ali i infekcije.

1. Menopauza Noćno znojenje mogu biti i valunzi. Žene u perimenopauznom stanju često doživljavaju talase vrućine, koji mogu da se pojave i usred noći, te će ih probuditi u vrućem znoju.

2. Lijekovi Antidepresivi i psihijatrijski lijekovi mogu da uzrokuju noćno znojenje. Ako pijete ove lijekove razgovarajte s ljekarom da li oni mogu da budu uzrok noćnog znojenja i da li možete da ih zamijenite nekim drugim.

3. Rak Noćno znojenje može da bude rani simptom raka i često je slučaj kod limfoma.

4. Infekcija Tuberkuloza, apsces, endokarditis ili osteomijelitis (upala kostiju) može da uzrokuje noćno znojenje. Druge ozbiljne infekcije, poput AIDS-a, takođe mogu uzrokovati noćno znojenje.

5. Anksioznost Znojenje noću mogu da uzrokuju i stres i anksioznost. Ostali simptomi anksioznosti i stresa su nervoza, napetost, napadi panike, konstantan osećaj umora ili slabosti, probavne smetnje i problemi sa spavanjem.

6. Poremećaji spavanja Vaše noćno znojenje može da uzrokuje i razorna apneja u snu ili neki drugi poremećaj spavanja. Drugi simptomi koji prate destruktivni poremećaj spavanja uključuju naglo buđenje zbog osjećaja gušenja, dnevna pospanost i visoki krvni pritisak.

7. Hipoglikemija Oboleli od dijabetesa takođe ovo mogu da dožive jer nizak nivo šećera u krvi, između ostalog, može da uzrokuje i znojenje.

 

Izvor: avaz.ba