Otkriven lijek koji “topi” ćelije raka

Australijski naučnici testirali su lek koji u velikom broju slučajeva dovodi do ogromnog poboljšanja kod obolelih od raka, a kod nekih pacijenata i do potpunog povlačenja te bolesti.

Kako navodi “Raša tudej”, lek utiče na poseban protein koji pomaže ćelijama kancera da prežive.

Tesiranje leka u Melburnu trajalo je četiri godine, a taj medikament uzimalo je 116 pacijenata. Stručnjaci Kraljevske bolnice u Melburnu i “Peter MacCallum Cancer Centre” otkrili su da lek Venetoklaks u velikoj meri smanjuje ćelije raka.

Istraživanje je pokazalo u 79 odsto slučajeva pozitivne rezultate kod pacijenata koji pate od hroničnog limfoma. Neki od pacijenata koji su se prvobitno lečili, kod njih je došlo do povlačenja bolesti pošto su uzeli Venetoklaks.

„Raša tudej” tvrdi da su ovo istorijske vesti, pošto ovo predstavlja rezultat istraživanja koje je trajalo skoro 30 godina.

“Nešto manje od 30 godina kasnije, u saradnji sa ‘WEHI’ i australijskim i američkim farmacetuskim kompanija, pokazali smo da je ovo moguće”, rekao je šef hematologije Kraljevske bolnice profesor Džon Simor za “Sidnej morning Herald”.

„Ovo je potpuno nova vrsta leka i ne postoji nijedan medikament koji može u ovolikoj meri da spreči BCL-2 protein”, objasnio je Simor, dodavši da lek može da leči i druge vrste kancera.

Jedan od uspešnih priča je Rodni Džejkobs (63), koji je vlasnik prodavnice ploča u Melburnu.

Džejkobs je od 2012. godine postao deo testiranja leka, a pre toga je bio na hemoterapiji, koja nije imala toliko uticaja na njegovo stanje.

“Rezultati leka su zapanjujući. Osetio sam male, ili skoro nikakve sporedne efekte medikamenta. Počeo sam lagano da se vraćam na posao i polako da živim normalnim životom”, rekao je Džejkobs.

 

Izvor: www.novosti.rs

Postavila: Olja Raspopović