Otkriven do sada neopoznati organ: Hoće li to pomoći u boljem razumevanju raka?

Tek sada je shvaćeno da ono što je nekad smatrano gustim tkivom tik ispod kože ima sasvim drugačiju funkciju i da spada u jedan od najvećih organa u ljudskom telu.

Naučnici su otkrili do sada nepoznati organ u ljudskom telu koji bi mogao da pomogne u boljem razumevanju širenja raka.

Kako prenosi CNN, do sada se taj organ smatrao samo slojem gustog tkiva, a u stvari, u pitanju su nizovi tečnošću ispunjeni odeljaka nazvanih “interstitium”.

Ti odeljci nalaze se tik ispod kože, a njima su obložena i creva, pluća, žile i mišići i tako formiraju mrežu čvrstih, rastegljivih proteina piše u studiji magazina Scientific Reports.

Tek sada je shvaćeno da to što je nekad smatrano gustim tkivom ima sasvim drugačiju funkciju i da spada u jedan od najvećih organa u ljudskom telu. Tim koji stoji iza ovog otkrića kaže da ti odeljci možda služe da bi apsorbovali udarce i tako zaštitili osetljivo tkivo od oštećenja. Doktori Dejvid Ker Lok i Petros Benajas iz bolničkog centra Mount Sinai Beth Israel kažu da su primetili razliku dok su istraživali žučni kanal jednog pacijenta u potrazi za znacima raka. Primetili su šupljine koje su se razlikovale od anatomije kakvu poznajemo i pitali za mišljenje doktora Nila Tajsa, patologa sa Univerziteta Njujork. Ispostavilo se da se ta strutura ne nalazi samo u žučnom kanalu, već okružuje i mnoge druge unutrašnje organe. Naučnici su ustanovili da su sva prethodna istraživanja jednostavno previdela postojanje “interstitiuma” jer metoda prikupljanja uzoraka za mikroskopsku analizu podrazumeva isušivanje tečnosti, čime se, u stvari, uništava struktura samog organa. Ti tečnošću ispunjeni jastučići koji se nalaze svuda po telu nisu uopšte shvatani kao organ, već su spljošteni odeljci smatrani slojem vezivnog tkiva.

“Tokom biopsija, ova struktura je uvek izgledala čvrsto, ali sada znamo o čemu je reč i da može da se nađe po celom telu”, kaže dr Tajs.

Zamrznuto tkivo za biopsiju, uzeto od još 12 pacijenata, omogućilo je naučnicima da očuvaju anatomiju ove strukture. Shvatili su i da tečnost odlazi u limfni sistem, a koji je povezan sa imunom reakcijom organizma. Zbog ove povezanosti sa ostatkom tela, naučnici veruju da pospešuje i širenje karcinoma telom. Veruje se da bi ovo moglo da pomogne u razumevanju širenja raka i otkrije nove metode koje bi otkrile razvoj metastaza.

“Ovo otkriće može da dovede do dramatičnog pomaka u medicini, uključujući i mogućnost da uzimanje uzoraka tečnosti postane moćno dijagnostičko oruđe”, rekao je dr Tajs.

Izvor: nedeljnik.rs