Nadmudrite viruse

Na pitanje kako ojačati organizam i spremiti ga za odbranu od nadolazećih virusnih i bakterijskih infekcija, dr Vladimir Stojanović podseća da imunitet nije “organ” na koji je moguće ciljano delovati.

SMENA godišnjih doba, česta promena temperature, ulazak u velike kolektive, kraj sezone svežeg voća i povrća, kaže doktor Vladimir Stojanović, pogoduju razvoju mikroorganizama, pre svega virusa. Uz to su i podloga za česte prehlade i oboljenja respiratornog sistema i grip. Na pitanje kako ojačati organizam i spremiti ga za odbranu od nadolazećih virusnih i bakterijskih infekcija, Stojanović podseća da imunitet nije “organ” na koji je moguće ciljano delovati. To je stanje na koje utiče niz okolnosti: nivo stresa, način ishrane, redovan san – kaže doktor.

– Početkom jeseni prestajemo sa unosom svežeg voća i povrća koji su prava riznica vitamina i minerala. Najviše vitamina C ima u jagodama, čija sezona nažalost kratko traje, ali malo je poznato da se najveća doza tog vitamina nalazi u svima omiljenoj kiseloj paprici. Osim toga, na jačanje organizma znatno utiče cink. Nažalost, nalazimo se u endemskom području koje ima manjak cinka u zemljištu, pa ga samim tim i nedovoljno unosimo kroz ishranu. Zato je potrebno da ga dodatno uvedemo suplementacijom vitamina C i cinka koji nas direktno štite i jačaju.

 

Izvor: novosti.rs