Malo alkohola u trudnoći može utjecati na razvoj bebinog lica

Čak i vrlo male količine alkohola u trudnoći utjecale su na oblik lica djece, pokazalo je istraživanje na 1570 trudnica koje je napravila Jane Halliday, znanstvenica iz Australije.

Često pijenje alkohola tijekom trudnoće može izazvati fetalni alkoholni sindrom kojeg karakteriziraju obilježja lica, kao što su mali otvori za oči, kratki nos i glatki philtrum nad gornjom usnom. Djeca s ovakvim stanjem vjerojatno će imati poremećaj pažnje i ponašanja te niži IQ, objasnila je Jane Halliday s Murdochovog instituta za istraživanje djece u Australiji.

Dodala je kako ispijanje čak i male količine alkohola tijekom trudnoće može imati suptilne učinke na način na koji se kod djeteta razvija lice – uključujući i oblik očiju, nosa i usana. Ipak, navika konzumiranja pokoje čašice ne mora biti nužno štetna.

– Ne znamo jesu li male promjene u dječjem obliku lica na bilo koji način povezane s različitostima u njihovom razvoju – priznaje Jane Halliday, ali da bi to potvrdila, proučavala je 1570 žena tijekom trudnoće i poroda, od kojih je 27 posto njih priznalo da su nastavile piti alkohol u trudnoći.

Rezultati istraživanja

Kada je 415 djece rođene tijekom ovog istraživanja imalo godinu dana, tim ove stručnjakinje ih je fotografirao s više kamera, iz više različitih kutova. Sve su ih povezali pomoću računala i dobili njihove 3D fotografije na kojima su usporedili gotovo 70.000 točaka na svakom licu.

Usporedili su rezultate majki koje su pile alkohol s onima koje nisu i otkrili da djeca onih koje su malo popile imaju suptilne razlike, npr. malo kraći i prćastiji nos. Čak i vrlo male količine alkohola utjecale su na oblik lica djece, ali te promjene je nemoguće vidjeti golim okom.

Halliday kaže da žene koje su popile koju čašicu tijekom trudnoće ne bi trebale brinuti. Čak i ako je alkohol imao neki suptilni učinak, mnogu drugi čimbenici utječu na zdravlje i razvij bebe, poput prehrane. Dodaje kako bi ovo istraživanje moglo pomoći u dijagnosticiranju blagih slučajeva fetalnog alkoholnog poremećaja.

– Ako dijete pokazuje neke znakove poremećaja u ponašanju i nije poznato je li bilo izloženo alkoholu, ovo bi moglo pružiti dokaze – objašnjava, a s njome se slaže američka kolegica Christina Chambers sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu.

– Fetalni alkoholni sindrom veliki je problem diljem svijeta i nedovoljno je prepoznat ili pogrešno dijagnosticiran. Ovo bi nam moglo pomoći da prepoznamo djecu koja su zahvaćena njime – kaže Chambers.

 

Izvor: 24sata.hr