Kako zaustaviti i popraviti pojavu bora: Neka koža blista uprkos godinama

S godinama života, ne nužno i starosti, stari i naša koža, i to na dva načina. Unutrašnje starenje je genetski određeno i znakovi se vide tek u odmakloj starosnoj dobi. Vanjsko starenje kože uzrokovano je faktorima iz okoliša.

S godinama, čak i bez utjecaja vanjskih faktora, koža postaje blijeda, s vidljivim borama, bez elastičnosti, mlohava, bez napetosti i zategnutosi, jer je smanjena količina kolagenih vlakana, odnosno fibroblasta koji proizvode kolagen.

Protok tvari

Površni sloj kože postaje tanji. Srednji sloj, dermis, ne samo da postaje tanji nego je i manje prokrvljen. Kao posljedica toga manji je protok hranjivih tvari iz krvi prema dermisu i epidermisu. Znakovi starosti, stresa i umora najprije će se vidjeti na mjestu gdje ih je teško sakriti – koži lica.

U nedostatku vremena, mnoge žene ignoriraju pojavu blažih simptoma koji mogu rezultirati trajnim posljedicama na koži, a naročito izraženih bora koje se mogu pojaviti prije vremena. Što se ranije reagira, a naročito na pojavu bora, uspjesi terapije su bolji.

Najupečatljiviji signal da je koži potreban oporavak jeste upravo pojava bora. Iako su genetski predodređene, one bi se na koži trebale vidjeti tek u poodmakloj dobi. Ranija pojava bora uzrokovana je hormonalnim i faktorima iz okoliša, zagađenim zrakom, lošom prehranom, pušenjem i konzumiranjem alkohola.

Vitamin C nije samo zadužen za prvu pomoć pri prehladi već i za povećanu sintezu kolagena, a pomaže i u očuvanju mladolikosti kože.

Vitamin C idealno je oruđe za borbu protiv gubitka elastičnosti kože koju uzrokuje oksidacijski stres. Vitamin C je zlatni standard među antioksidansima koji sprečavaju starenje kože. Vitamin C djeluje na kožu tako da sitne bore ublažava, ten postaje ujednačeniji jer vitamin C izbjeljuje kožu, a koža je blistavija.

Dakle, za bolji izgled kože ne samo da prehranu treba upotpuniti vitaminom C nego je potrebno vitamin C direktno nanijeti na kožu. To će joj dati sjaj i učiniti je zdravijom. Osim vitamin C, vitamini A i E važni su za mladalački izgled kože.

Lice je potrebno hraniti serumom s antioksidacijskim djelovanjem protiv umornog izgleda kože. U serumu se nalazi prijeko potrebna doza svježine. Doza hranjivog seruma koja je potrebna za jedan tretman sadrži čak 15 posto vitamina C u čistom obliku. Rezultati efekta vitamin C vidljivi su već nakon 10 dana. Vitamin C stvara svojevrsnu barijeru od štetnog vanjskog djelovanja. Svakodnevna upotreba u dnevnoj njezi omogućit će mlađi, zdraviji i svježiji izgled kože.

Med Visage je neinvazivni zahvat, kombinacija ultrazvučne terapije s radiofrekvencijom koji stimulira fibroblaste srednjeg sloja kože na stvaranje elastičnih, vezivnih i kolagenih vlakana, što ima za rezultat smanjenje bora i pora te zategnutost kože. Nakon liječenja nije potreban period za oporavak, a rezultat je svježiji izgled kože već nakon prvog liječenja.

Aparativne metode

Aparativne metode revitalizacije ne narušavaju integritet kože, već daju koži čvrstinu, napetost, svježinu, svilenkast sjaj, baršunast osjećaj prilikom dodira, jednom riječju, pomlađuju kožu jer dovode do bržeg množenja matičnih ćelija, djeluju direktno na aktivnost fibroblasta, odstranjuju površne, već odumrle ćelije kože, podstiču bolju cirkulaciju, pa samim tim i bolju snabdjevenosti kože kisikom i hranjivim supstancama, dovode do bržeg dreniranja limfe i bržeg odvođenja toksičnih supstanci iz kože koje se gomilaju u koži starenjem.

To naročito to važi za sasvim mlade i mlade osobe, ako su prisutne akne, seboreja ili neko drugo oboljenje kože. Uz pomoć tih aparata, koji nisu laseri, u kožu se unose hijaluronska kiselina, vitamini C, A i E, kolagen, Q10 enzim i minerali. Ukratko, koža se revitalizira i pomlađuje na potpuno bezbolan način.

Upotreba lasera

Ipak, mora se naglasiti da se veoma dobri rezultati postižu i skupim laserskim liječenjem koje, s pravom, zauzima sve značajnije mjesto u podmlađivanju kože. Naravno, nemoguće je zaustaviti vrijeme, ali ovim liječenjem mogu se usporiti i ublažiti efekti koje ono ostavlja.

I što je naročito važno za mlade osobe, liječe se oboljenja kože koja nastaju kao posljedica hormonalnih poremećaja i s njima direktno povezanim, oboljenjima žlijezda lojnica.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina ispuni duboke i izražene te manje bore koje su u nastajanju. Uključivanje dimenzije 4D hijaluronska kiselina trajno zaglađuje kožu i daje mladenački izgled. Iako koža starenjem gubi elastičnost i tonus, veliki krivci za gubitak tonusa i elastičnosti kože su ipak vanjski faktori. To su na prvom mjestu UV zrake, čiji utjecaj dodatno isušuje kožu i uzrokuje ubrzano starenje.

Zadržavanje vode

Dehidracija je glavni uzročnik tena bez sjaja, jer voda čini oko 30 posto kože i odgovorna je za njenu punoću i čvrstoću. Koža u starijoj životnoj dobi je suha, u prvom redu zbog manjka glikozaminoglikana, odnosno hijaluronske kiseline. Kao posljedica smanjene količine hijaluronske kiseline u koži smanjena je mogućnosti kože da zadrži vodu.

 

Izvor: avaz.ba