Inkontinencija – naučite kako si pomoći

Kašljete uz stisnuta koljena? Smijete se suzdržano i izbjegavate fizički napor? Inkontinencija može narušiti svakodnevni život osobe – na psihičkom, intimnom i profesionalnom planu.

Podatci su poražavajući – inkontinencija u svijetu pogađa oko 65 milijuna žena, a u Hrvatskoj svaku četvrtu u aktivnoj dobi, između 35. i 45. godine i česta je pojava nakon poroda.

Inkontinencija je nevoljno otjecanje mokraće, a zbog fizičkih simptoma poput oslabljenog mjehura i nekontroliranog curenja, inkontinencija prouzrokuje zabrinutost, osjećaj srama pa čak i socijalnu izoliranost te osoba rijetko želi o svom problemu govoriti. Iako stručnjaci naglašavaju kako bi se ova tegoba trebala na vrijeme otkriti kako bi se odgovarajuće liječila i kontrolirala, većina žena ne želi ili ne zna kako potražiti pomoć, a kada ju potraži, to obično biva prekasno.

Inkontinencija se može javljati u rasponu od blage do teške, a danas postoje mnoge opcije liječenja, ali za uspjeh bilo koje metode je važno strpljenje i upornost žene te mijenjanje životnih navika – smanjenje tjelesne težine, vježbanje, izbjegavanje gaziranih napitaka i kofeina i slično.

Mnogim ženama je najneugodnija posljedica inkontinencije otjecanje mokraće bez kontrole i neugodan miris. Danas, na sreću, postoji cijeli niz higijenskih pomagala koji će umanjiti osjećaj vlažnosti i zaustaviti širenje neugodnih mirisa.

 

Izvor: ordinacija.hr