Hrskavica se brzo troši i zbog preterane aktivnosti

Degenerativni reumatizam sve češće pogađa i mlade ljude. Uz nepravilno držanje tela, genetiku i proces starenja, do propadanja zglobova dovodi i preveliko opterećenje na treninzima.

GOTOVO 80 odsto starijih od 60 godina ima tegobe koje su posledica propadanja hrskavice kolena, kukova i kičmenog stuba. Međutim, degenerativni reumatizam, što je zajedničko ime za ove bolesti, sve je češći i kod mlađih osoba, usled dugotrajnog sedenja, gojaznosti i nedovoljno fizičke aktivnosti. Prvi simptomi javljaju se posle 40. godine, ali mogu i ranije.

Asistent dr Predrag Ostojić iz Instituta za reumatologiju u Beogradu kaže da do povećanog opterećenja nosećih zglobova i njihovog bržeg propadanja dolazi i usled krive kičme i lošeg držanja. Hrskavica se brzo troši i kod onih osoba koje se preterano bave fizičkom aktivnošću.

– Bilo zbog starenja, nedovoljne ili preterane pokretljivosti, hrskavica se postepeno istanjuje i postaje neravna – objašnjava dr Ostojić. – Zbog tog procesa pri pokretu se javlja trenje između zglobnih površina, neretko praćeno bolom, kao i manje ili više izraženim osećajem ukočenosti u zglobu.

Mlađu i radno sposobnu populaciju pogađaju i druge reumatske bolesti, ali su one znatno ređe.

– Od najtežih reumatskih bolesti, nažalost, nisu pošteđena ni deca, ali zato jesu osobe starije životne dobi – kaže dr Ostojić. – Razlog tome je što se sa starenjem smanjuje nivo polnih hormona, naročito estrogena i progesterona, koji dovode do razvoja zapaljenskih i sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

Uzrok pojave reumatskih bolesti uglavnom je nasleđe, mada značajan uticaj imaju i neke infekcije, kao i izloženost stresu. Za sprečavanje degenerativnih promena na zglobovima važno je jačanje mišića koji su odgovorni za pravilno držanje tela, zauzimanje pravilnog položaja prilikom sedenja i aktivnosti, kao i spavanje na odgovarajućoj podlozi.Jer, kada počne proces propadanja hrskavice na kolenima, dolazi do otežane pokretljivosti, zbog čega s vremenom počinju da trpe kukovi, a zatim i kičma, i obrnuto.

Reumatizam je hronična bolest, dakle nije izlečiv, ali se terapijom mogu umanjiti tegobe. Najčešće se propisuju analgetici i fizikalna terapija, kao i preparati za zaštitu hrskavice.

– Inovativne metode u lečenju degenerativnih reumatskih promena su nadoknada plazme obogaćene trombocitima i lečenje matičnim ćelijama – kaže dr Ostojić. – Obe metode imaju dokazanu efikasnost u smirivanju bola i zapaljenja u artrozom zahvaćenom zglobu, imaju odličnu podnošljivost, ali nije sigurno da li mogu da uspore propadanje i da podstaknu obnavljanje oštećene hrskavice.

Zapaljenske reumatske i sistemske bolesti vezivnog tkiva leče se snažnim antiinflamatornim i imunosupresivnim lekovima, uključujući biološke lekove.

Obolelima od reumatskih bolesti može da pomogne i rehabilitacija u banjama, a Srbija je bogata mineralnim, termalnim i termomineralnim vodama, kao i lekovitim gasom i blatom peloidom.

VAŽAN JE I JELOVNIK

OSIM lekovima i vežbama, bolest propadanja hrskavice zglobova može da se ublaži i boljim izborom hrane. Na primer, ljudi koji pate od reume trebalo bi da jedu integralne proizvode, a da izbegavaju proizvode od belog brašna. Takođe, trebalo bi da izbace iz upotrebe namirnice koje su bogate purinima, koji se pretvaraju u mokraćnu kiselinu, a to su goveđe i svinjsko meso, pasulj, grašak, sočivo, iznutrice, pivo i proizvodi od soje. Meso može da bude na trpezi samo dva puta nedeljno, a zbog prisustva arahidonske kiseline koja ima značajnu ulogu u nastanku reumatskih bolesti, umereno treba uzimati i žumance i svinjsku mast. U jelovnik bi trebalo da se uvrsti što više voća, povrća, pirinča, oraha i biljnih ulja.

 

Izvor: novosti.rs