Hormoni upravljaju našim organizmom: Balans ova 3 je presudan za zdravlje žena!

Umesto da problem rešite kratkoročno, uzimanjem tableta, potrudite se da usvojite zdrave navike i sačuvate zdravlje

Hormoni upravljaju mnogim funkcijama u našem organizmu, pa je njihova ravnoteža ključna za mentalno i fizičko zdravlje. Ukoliko patimo od hormonskog disbalansa, kvalitet sna je ugrožen što može da uzrokuje ozbiljna oboljenja.

Umesto da problem rešite kratkoročno, uzimanjem tableta, potrudite se da usvojite zdrave navike i sačuvate zdravlje. Evo koje hormone treba što pre da dovedete u ravnotežu kako biste spavali kvalitetnije i budili se odmorni:

Melatonin nas štiti od moždanog i srčanog udara, uvećava vitalnost, poboljšava raspoloženje i zadužen je zadobar san. Možemo da ga dovedemo u ravnotežu na prirodan način, ako spavamo u potpuno zamračenoj sobi, ne jedemo dva sata pre spavanja, budimo se uvek u isto vreme ujutro i provedemo neko vreme najutarnjem suncu. Takođe, potrudite se da izbegnete pretraživanje interneta pre spavanja.

Kortizol je zadužen za varenje, krvni pritisak, san i za naš odgovor na stres. Za njegovu ravnotežu koristitearomaterapiju i vežbe disanja koje opuštaju pre spavanja. Uz duboko disanje i lep miris lakše ćete zaspati.

Progesteron je važan za zdravlje našeg mozga, kvalitetan san, menstrualni ciklus, održavanje trudnoće i razvoj fetusa. Da bismo lepše spavali potrebno je da smanjimo stres i napetost relaksacijom i vežbanjem. Takođe, važno je da jedete voće, povrće i namirnica bogate omega 3 masnim kiselinama. Za hormonski balans potrebno je da smanjite unos šećera, alkohola, kofeina i brze hrane.

 

Izvor: kurir.rs