HIV: Nakon 20 godina otkriven posljednji dio strukture virusa

Nakon desetljeća istraživanja posvećenog liječenju HIV-a, znanstvenici su došli do velikog otkrića na temelju kojeg postoji šansa da se u budućnosti bolest potpuno iskorijeni.

Istraživači su otkrili posljednji segment u strukturnoj zagonetki HIV virusa. Slika HIV-a dosad je bila nepotpuna budući da jedan mali segment od ukupno 15 dijelova strukture virusa nije bio otkriven. Novomodelirani citoplazmički rep je ključni dio vanjske ovojnice HIV virusa, a njegova uloga je “uhvatiti” se za zdravu stanicu i započeti proces replikacije.

Znanstvenici tvrde da ako se ovaj dio strukture HIV može zaustaviti, HIV virus će izgubiti mogućnost repliciranja na zdrave stanice i zaustavit će se njegovo širenje.

Istraživači sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu su uspjeli replicirati citoplazmičku strukturu repa virusa, za koji se nadaju da će otvoriti mnoga nova istraživanja vezana za HIV i njegovo liječenje.

Od otkrića HIV-a 1983. znanstvenici su proveli 30 godina istražujući koji su sastavni dijelovi virusa i na koji način strukturni dijelovi utječu jedan da drugoga kako bi u krajnosti stvorili takav smrtonosni stroj.

Sad nam je jasno da se HIV virus sastoji od 15 proteina i vlastitog genoma, RNA  koja kodira replikaciju HIV-a. Ali ovaj zadnji dio jednog od tih proteina uspješno se skrivao od znanstvenika preko 20 godina – izjavio je doktor Jamil Saad, voditelj istraživanja.

Toliko puta sam želio odustati, ali imam uporne radnike koji su nastavljali dalje bez obzira na rezultate dok ga nismo pronašli – objašnjava dr. Saad

Taj protein kodira šiljke na membrani koja obavija HIV virus, a citoplazmatski rep je direktno povezna s načinom na koji membrana obavija virus.

– Ovaj segment je sidro šiljka na membrani koji se spaja sa zdravom stanicom. zapravo, rep je prvi koji dolazi u doticaj sa zdravim stanicama, koje virusu postaju domaćini – naglašava dr. Saad.

Napomenuo je da i je poznati znanstvenik, doktor Peter Kwong, nakon posjeta njihovom istraživačkom centru zaključio kako bi ovo istraživanje moglo pomoći kod razvijanja novih cjepiva za HIV.

– Ovo otkriće bi moglo dovesti i do novih pristupa sprječavanju razmnožavanja HIV virusa, što bi na kraju moglo značiti i potpuno iskorjenjivanje samog virusa.

 

Izvor: 24sata.hr