Devet bizarnih simptoma koji otkrivaju da ste imali tihi moždani udar – i da vam prijeti još jedan

Uprkos mišljenju mnogih, moždani udar ne pogađa samo starije osobe, već naprotiv – može da se desi svakome, ma koliko ta osoba mislila da je zdrava. Zato je veoma važno da umijete da prepoznate rane znakove upozorenja i na vrijeme potražite medicinsku pomoć. Ovo su najčešći signali koji ukazuju na opasnost od moždanog udara:

– Pomućeni ili potpuni gubitak vida – početak moždanog udara može da dovede do problema sa vidom u oba oka. Pritom, 44 posto ljudi koji su imali udar, naglasili su da je ovo bio jedan od početnih simptoma. – Iznenadna glavobolja – u pitanju je uobičajeni simptom moždanog udara kod žena koje imaju manje od 45 godina.

– Problemi sa govorom ili razumijevanjem onoga što vam neko priča –

U početku, ovo su mali problemi koji se tiču vremena ili doba dana. Međutim, ozbiljniji simptomi uključuju gubljenje sposobnosti govora.

– Gubitak balansa i problemi sa hodom – iznenadan osjećaj slabosti i manjak kontrole nad ekstremitetima može da bude potencijalni znak moždanog udara. Dalji simptomi uključuju paralizu ili potpuni kolaps.

– Bol u jednom dijelu lica – bol nije uobičajen simptom udara, ali ako osjetite iznenadan bol u udovima ili određenom dijelu lica, možda doživljavate moždani udar.

– Migrena – intenzivna glavobolja je uobičajena tokom moždanog udara. Istraživanja su pokazala da su 558 dobrovoljaca koji su imali ozbiljnu glavobolju prilikom udara uglavnom bile mlade osobe sa migrenama.

– Paraliza lica – ako je jedna strana lica paralizirana, u pitanju može da bude simptom udara.

– Umor – istraživanja su pokazala da žene češće osjećaju umor, konfuziju i dezorjentiranost nego muškarci. Ovo su sve jaki indikatori udara.

– Konstantno štucanje – ovo je češći simptom kod žena, i do štucanja dolazi jer moždani udar napada centar za disanje u mozgu.

 

Izvor: avaz.ba