Bolesti pluća kod pušača

Najveći zdravstveni problem koji pušači imaju jeste bolest pluća, tj. hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP). Ova bolest obično počinje poznatim pušačkim kašljem. Ukoliko kašalj traje duže, to može biti znak ozbiljnijih bolesti.

HOBP je zajednički naziv za nekoliko ozbiljnih plućnih bolesti koje uključuju hronični bronhitis i emfizem.

Kod osoba koje imaju HOBP, disajni putevi su upaljeni i suženi, a i vazdušne vrećice u plućima mogu biti oštećene, pa te osobe imaju otežano disanje.

Vremenom, hronična opstruktivna bolest pluća postaja sve gora i javlja se sve više simptoma:

  • loš zadah tokom aktivnosti i vežbanja
  • uporni kašalj
  • redovno iskašljavanje sluzi
  • čest bronhitis u zimskom periodu
  • šištanje u plućima prilikom disanja

Mnoge osobe sa HOBP-om nisu u stanju da obavljaju svakodnevne aktivnosti poput penjanja uz stepenice, kućnih poslova, rada u vrtu ili dvorištu, jer se, usled otežanog disanja, lako i brzo zamaraju.

Pošto je najčešći uzrok HOBP pušenje, nije teško pogoditi da je savet zdravstvenih radnika da se ostavi pušenje ili da se makar ne ignoriše pušački kašalj pre nego se stanje na plućima ne pogorša.

Ako se HOBP dijagnostikuje u ranoj fazi, promenama u životu, poput plućne rehabilitacije i lekova, može se usporiti napredovanje bolesti i pomoći osobi da se nosi sa simptomima poput daha i zamora.

Ipak, treba znati da leka za HOBP nema, pa je najbolje ostaviti cigarete.

Koliko je bolest ozbiljna, pokazuju nam podaci iz Engleske, gde godišnje od HOBP umre skoro 25.000 ljudi, a u 90% slučajeva bolest je povezana sa pušenjem.

HOBP je ozbiljna dugotrajna iscrpljujuća bolest koja dramatično utiče na disanje. Najbolja stvar za smanjenje rizika od razvoja ove razarajuće bolesti koju pušač može da uradi jeste da ostavi cigarete i na taj način produži svoj život.

Za kraj se navodi podatak da, iako je evidentno smanjen broj pušača, pušenje utiče na skoro 80.000 smrtnih slučajeva (u Engleskoj) svake godine. To znači da će svaki drugi pušač prerano umreti zbog cigareta!

 

Izvor: www.krstarica.com

Postavila: Olja Raspopović