4 stvari koje nikako ne smete da radite ukoliko pijete antibiotike

Kada ste prehlađeni i uzimate antibiotike potrebno je da budete oprezni kako ne biste pogoršali vaše stanje.

Antibiotici se bore protiv jakih prehlada i upala, ali ako ih ne koristite na pravi način mogu samo da dovedu do komplikacija i većih zdravstvenih problema, a sigurno ne želite da se osećate gore.

Antibiotici mogu da utiču na druge delove tela pored bakterijom zahvaćenih regija. Kako nisu svi antibiotici isti, pitajte vašeg doktora ili farmaceuta šta tačno trebate da izbegavate kod njihove upotrebe.

Budite oprezni ukoliko uzimate pilulu za kontracepciju jer lekovi poput Rifampina koji se koristi za lečenje meningitisa i Rifabutina za lečenje tuberkuloze mogu da smanje nivo hormona koji sprečavaju ovulaciju. Ukoliko su oni deo vaše terapije, pored pilula koristite obavezno i kondom kao zaštitu dok pijete antibiotike i nedelju dana nakon završetka terapije.

Alkohol izbegavajte iz razloga što vam on umara organizam i niste spremni da se borite sabolesti. Kombinacija alkohola i antibiotika može da dovede do problema sa stomakom, vrtoglavice ipospanosti. Lekovi poput metronidazola, koji se koristi u terapiji vaginalnih infekcija i parazita, kao itinidazola, za lečenje vaginalnih bakterija, nikada ne smeju da se kombinuju sa alkoholom jer mogu da izazovu glavobolju, mučninu i povraćanje, kao i ubrzanje pulsa.

Antibiotici ubijaju loše bakterije koje nas čine bolesnima, ali i one dobre koje se nalaze u crevima i neohodne su za normalno funkcionisanje organizma. Ovo može da dovede do grčeva u stomaku i dijareje, zbog čega se savetuje upotreba probiotika. Takođe, žene moraju da paze i na vaginalne probleme, pa im se savetuje da koriste i vaginalne probiotike.

Neki antibiotici poput augmentina moraju da se uzimaju sa laganom hranom koja neće da opterećuje želudac, dok penicilin treba da se uzima na prazan stomak kako bi delovao najbolje na probleme. Zbog toga uvek proverite u uputstvu odeljak koji se odnosi na hranu i informišite se šta smete i koliko da jedete pre uzimanja terapije.

 

Izvor: telegraf.rs